Case boiereşti din Bucureşti – curs online

Online, Romania
luni, 7 septembrie, ora 19:00
Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei IABILET un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer). Mai multe detalii
Lector Anita Sterea
Dată  7 septembrie 2020
Oră curs 19:00
Ateliere 3
Frecvenţă          săptămânal, luni (o întâlnire durează 2h)
Varsta  16 ani
Cost 240 de lei (total pentru 3 întâlniri)

 

Bucureştiul sau Micul Paris este presărat cu palate spectaculoase ce au aparţinut unor familii boiereşti. Pe lângă aceste palate spectaculoase, Bucureştiul mai ascunde un număr impresionant de case boiereşti, cu poveşti interesante şi oameni minunaţi ce le-au trecut pragul. Unele dintre aceste case sunt sedii ale unor instituţii publice sau de cultură, altele sunt încă reşedinţe private sau sedii de companii.

Casa Vernescu, Casa Melik, Casa Aman sunt clădiri ce se bucură de o mare mediatizare şi conservare mai ales din cauza instituţiilor pe care le găzduiesc. Însă, mai există în Bucureşti un număr impresionant de case spectaculoase, ascunse de ochiul publicului larg de cele mai multe ori, cum ar fi Casa Arion, Casa Librecht, Casa Mincu, Casa Chrissoveloni, case  foarte bine conservate însă poate prea puţin cunoscute uneori de publicul larg. Toate aceste case boiereşti au fost la timpul lor adevărate reşedinţe pline de fast şi somptuozitate, iar unele dintre ele păstrează atmosfera vremii până în zilele noastre.

Vă propunem aşadar o serie de 3 conferinţe în care vom afla poveşti ştiute şi neştiute despre casele boiereşti şi cei ce le-au locuit de-a lungul veacurilor:

1. La prima întâlnire vă invităm într-o vizită virtuală la familiile celebre ale României. Vom povesti despre casele Brătianu, Casa Vernescu, Casa Titulescu, Casa Monteoru, Casa Mincu, Casa Dissescu şi Casele Cesianu.

2. A doua întâlnire este dedicată caselor ce găzduiesc instituţii de cultură: Casa Aman, Casa Assan, Casa Amiral Vasile Urseanu, Casa Macca, Casa Nicolae Minovici, Casa Melik, Casa Doina, Casa Chrissoveloni, Casa Librecht.

3. Cea de-a treia întâlnire aduce în discuţie case spectaculoase din peisajul istorico-cultural al Bucureştiului, însă nu atât de cunoscute publicului larg: Casa Miţa Biciclista, casa Tătărăscu, Casa Dinu Lipatti, Casa Bosianu, Casa Arion, Casa Breslelor, Casa Take Ionescu, Casa Fortunatu etc.

Toate poveştile vor fi însoţite de imagini de arhivă sau contemporane.

Vă invităm aşadar într-o călătorie imaginară, în care să descoperim casele boiereşti ştiute şi neştiute ale Bucureştiului!

Foto RozaZah

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 12 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.