Biserici domneşti din vechiul Bucureşti şi rolul lor în dezvoltarea oraşului

Online, Romania
vineri, 23 octombrie '20, ora 19:00
Evenimentul va avea loc online
Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei IABILET un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicația Zoom (pe telefon sau pe computer). Mai multe detalii

 

Bisericile au avut întotdeauna mai multe roluri în societatea românească şi au lăsat până astăzi o mare şi importantă moștenire culturală.

Bucureştiul a avut câteva nuclee religioase importante, cu misiune clară în dezvoltarea şi educarea populaţiei. Mânăstirea Sf. Sava a găzduit faimoasa Academie Sf. Sava, punct de pornire pentru ceea ce avea să fie în 1864 Universitatea Bucureşti.

Mânăstirea Antim a avut un rol important în promovarea tiparului şi a cărţilor tipărite, Biserica Mihai Vodă a găzduit şi organizat arhivele statului, iar Biserica Colţea a sprijinit evoluţia practicii medicale româneşti. Fie că vorbim de activităţi educative, filantropice, culturale, economice sau chiar politice, bisericile şi-au lăsat amprenta asupra dezvoltării acestui oraş în ultimele secole.

Vă propunem un eveniment în care să descoperim de ce Palatul Camerei Deputaţilor a fost pentru mai multe secole în vecinătatea Mitropoliei Ţării Româneşti, actuala Patriarhie, ce oameni de cultură şi ştiinţe şi-au desăvârşit studiile la Academia Domnească de la Sf. Sava, care era patrimonial cultural şi artistic al Mânăstirii Văcăreşti, ce biserici sau mânăstiri aveau intense activităţi economice sau care este fondul de carte găzduit în faimoasele biblioteci mitropolitane.

Povestim despre oamenii de cultură care şi-au lăsat semnătura pe picturile bisericilor: pictorul Gh. Tăttărescu sau Arthur Verona, precum şi arhitecţi ca Ion Mincu, Nicolae Ghika-Budeşti sau Xavier Villacrosse.

Vorbim despre sălaşe de cult de care ne bucurăm până astăzi: Mânăstirea Radu Vodă, Mânăstirea Antim, Mânăstirea Stavropoleos, Biserica Curtea Veche, Biserica Colţea, Biserica Domniţa Bălaşa, Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Mihai Vodă, Biserica Kretzulescu, Biserica Sf. Spiridon Nou, Biserica Doamnei, Biserica Sf. Elefterie, Sf. Silvestru sau Biserica Olari. Ne îndreptăm atenţia şi către biserici dispărute: Mânăstirea Sf. Sava, Mânăstirea Sărindar, Mânăstirea Văcăreşti, Mânăstirea Cotroceni, Biserica Sf. Vineri, Biserica Enei.

Pe parcursul evenimentului ne vom bucura de imagini de arhivă şi contemporane.

imagine: pictură de A. Preziosi

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De 13 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.