Big Band Radio - Simona Strungaru - Irina Sârbu
joi, 6 aprilie, ora 19:00
Povestea vocalistei Irina Sârbu a început acum 20 de ani! De fapt, chiar cu puțin timp înainte când, elevă fiind la Liceul de muzică « George Enescu » din București, adolescenta descoperă fascinanta lume a jazzului. In anul 2003 Irina și Andrei Tudor încep să cânte împreună pe scene din Bucuresti si din tara, iar calitățile cu totul deosebite ale acestui duo de jazz sunt imediat remarcate și recompensate cu un Premiu pentru debut pe care l-au primit chiar pe scena Sălii Radio, în cadrul Galei Premiilor Jazz. “De ce oare, lăsându-mă purtat de inflexiunile glasului Irinei Sârbu, nu pot scăpa de imaginea sonora a Ellei Fitzgerald, în sfânta ei vreme a " scat “-ului ?!” se întreba retoric compozitorul Dumitru Capoianu în februarie 2003. Irina era înca studentă în anul I la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, sectia Actorie. Acesastă recunoaștere îi dă parcă aripi astfel încât, comentând un recital în aer liber susținut de vocalistă în cadrul Festivalului Internațional GEORGE ENESCU, editia 2005, criticul muzical Daniela Caraman Fotea ajunge să aprecieze că “Irina Sârbu este, la această oră, cea mai delectantă ofertă naţională a domeniului (și sunt doar doi ani de la debut !)
La fiecare nouă apariție pe scenă - și în cei 20 de ani de cariera ocazii au fost nenumărate – Irina Sârbu uimește și încântă. Mereu curioasă si dornică de nou, artista coboară în adâncurile eu-lui său unde amalgamează, în continuă mișcare, tradiția cu inovația, jocul spontan cu experimentul bine gândit. De aici prospețimea continuă a interpretărilor, surpriza voioasă a unei improvizații agile ce se bazează pe mulți ani de studiu al muzicii clasice, apoi a jazz-ului și pe o pasiune arzătoare pentru folclorul românesc. Universurile sonore diverse nu se exclud, dimpotrivă se potențează reciproc și daca rezultatul se combină și cu o atent studiată artă a actorului, rezultatul nu poate fi decât decât spectaculos. Cântăreața-actriță investeste energie, știință si sentiment în tot ceea ce face. Nu și-a permis niciodată limitarea rutinei ci descoperă și transmite mereu ceva nou rămânând responsabila si exigenta la fiecare aparitie pe scenă.
Irina Sârbu a fost eleva Ancăi Parghel de la care a invățat enorm. Dar vocalista apreciază și este recunoscătoare tuturor colegilor de breaslă pe care i-a avut alături și care, fiecare în parte, au ajutat-o să evolueze. Are la activ doua albume de etnojazz – “Șapte Scări” alături de Ethnotic Project (2015) și World Symphony, alături de Marius Mihalache (2007) și, anul acesta, pregătește un material cu totul original – un album de jazz compus integral de ea.
Solida formație muzicala clasică, o voce suplă cu un timbru puternic personalizat și experiența scenică ce se acumulează, în timp, îi permit vocalistei să abordeze cu lejeritate și succes repertoriul standard de jazz, cântece din repertoriul popular românesc, piese cu dulce parfum de epocă înterbelică, și, în ultimii ani, spectaculoase partituri instrumentale în versiuni vocale (Bach, Boccherini, Grigoras Dinicu). Proiectele au fost numeroase, diverse și originale și ele au fost realizate alături de cele mai sonore nume din jazz-ul românesc, dar și împreună cu orchestre simfonice precum Orchestra de cameră Radio și Camerata Regală sau Filarmonicile din Sibiu, Târgu Mureș, Bacău.
Vocea Irinei Sărbu a fost ascultată și aplaudată în concerte în țară și străinătate – Spania, Grecia, Italia, Belgia, Portugalia, Anglia, Cehia, Franța, Austia, Turcia, Statele Unite ale Americii și, de curând, în Tunisia!
S-a afirmat că “Irina Sarbu ne-a convins ca ea e viitorul jazz-ului romanesc.”(Revista VIP, 2 noiembrie 2006). Privind înapoi, le cei 20 de ani care au trecut de la prima afirmare, se pare că aceste cuvinte au fost de bun augur. Acum, Irina Sârbu apare, din nou, alături de Big Band-ul Radio într-un demers artistic condus de Simona Strungaru. O ocazie minunată care îi permite să demonstreze, din nou, că este unul dintre cei mai buni interpreți de jazz ai școlii muzicale românești.
REGULI DE ACCES ÎN SALA DE CONCERTE
Având în vedere ORDINUL nr.1495/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, din 1 septembrie 2020, cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, accesul publicului la evenimentele programate în Sala de Concerte Radio se va face cu respectarea strictă a următoarelor reguli:
Accesul minorilor cu vârsta mai mică de 6 ani este interzis.
Spectatorii sunt obligaţi să respecte locul inscripţionat pe biletul de intrare la concert.
Accesul publicului este permis în clădire până la ora 18:50.
Neprezentarea la timp la concert nu dă dreptul la rambursarea biletului sau la utilizarea sa pentru o reprezentaţie ulterioară. Dupa începerea concertului, se pierde valabilitatea biletelor;