Iasi: Concert Uman și Divin

Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”, Iași
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 26, Iași, România
duminică, 16 februarie
Primul concert din seria Classix capătă o importanță istorică, fiind primul recital de pian susținut vreodată într-o catedrală din Iași. Evenimentul va fi centrat pe un program care va conecta experiența umană de cea spirituală și va fi prezentat de reputatul pianist Dragoș Cantea, artist aflat sub tutela Academiei Norvegiene din Oslo. Mai multe detalii

Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice va fi susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola Catedralei Romano-Catolice din Iași, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una transcendentală.

 

Programul concertului:

 

Arvo Pärt – Für Alina (1976)

În cuvintele lui Sergiu Celibidache, muzica pornește din nimic. Astfel, periplul nostru muzical debutează din neant, ascultând stilul minimalist drept un ecou al universului.

 

Leoš Janáček – În cețuri (1913)

Aventurile umane se dezvoltă încețoșat în aceste 4 tablouri descriptive ale naturii cehe - dealurile și pădurile din Moravia ilustrate muzical într-o manieră mistică.

 

Johann Sebastian Bach – Ciaccona (ar. de Ferruccio Busoni) (1720 / 1920)

Ciaccona este una dintre cele mai monumentale lucrări ale lui Bach, atât prin prisma dificultăților tehnice, cât și al cumului emoțional - o călătorie umană strâns conectată cu Divinitatea, în care romantismul întâlnește sacrul.

 

Ludwig van Beethoven  – Sonata în do minor nr. 32, op. 111 (1822)

Epilogul sonatelor pentru pian ale lui Beethoven este format dintr-o primă parte tumultoasă sugerând dimensiunea dramatică a destinului și o parte finală prin care Beethoven își ia rămas bun de la experiențele umane cântându-și extazul la poarta Raiului.

__________

Intrarea la eveniment este liberă. 

 

16 februarie 2020, orele 19:00 

Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”

Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 26, Iași, România