Galati: Vacanta in Guadelupa

Casa de Cultura a Sindicatelor, Galati
Str. Brailei, nr. 134
miercuri, 25 martie, ora 19:00
“Vacanta in Guadelupa” - Un spectacol de Pierre Sauvil si Eric Assous
Regia: Diana Lupescu
Mai multe detalii

O comedie bulevardieră, excelent scrisă şi magistral jucată, despre lucruri care se întâmplă la fiecare pas, cu care ne-am învăţat, pe care le vedem pe mai toate posturile de televiziune, într-un cuvânt, o satiră acidă despre situaţia politică a Franţei şi care nu are, fireşte, nici o legătură cu viaţa politică din România!!! Întâmplări verosimile, dar (ne)adevărate, încurcături, vorbe de şagă, doamne înveşmântate elegant, domni cu... ţinută, dar care se cam dau în... stambă... Un spectacol cu mult haz de... necaz, pe care nu trebuie să-l rataţi şi pe care, sigur, îl veţi recomanda şi prietenilor, rudelor, cunoscuţilor...


Distributia:
Bertrand Guéraud – Adrian Vancica
Antoine Bouladon – Ion Haiduc
Agathe Mareuil – Ada Navrot
Thibaut de Charmelant – Dani Popescu
Pauline Guéraud – Crenguţa Hariton
Nathalie Klein – Corina Dragomir
Presedintele (voce) – Adrian Vancica


Căutam un text pentru o nouă montare. Voiam o comedie, ceva care să relaxeze, să ne scoată din tensiune şi stress...
Televizorul era deschis...
Citeam un volum de teatru francez contemporan, apărut, la noi, în 1996. La un moment dat, replicile din piesă şi comentariile TV sunau la fel. Am avut un şoc. M-am oprit o clipă, am verificat că ceea ce citesc este un text franţuzesc, tradus, la noi, în ‘96. Am reluat lectura de la capăt şi nu m-am mai oprit până la sfârşit. Era textul pe care-l căutam. Era de râs? Era de plâns? E riscant să montezi un astfel de spectacol acum, când trăim într-o perioadă politică absurdă?...
Cred că niciodată termenul atât de uzitat în ultima vreme actor politic nu a fost mai acoperit de sens ca acum. Apar la televizor, în tot felul de emisiuni, atâţia politicieni care depăşesc cu mult personajele politice credibile!
Era o replică, în piesa noastră, în care un personaj îi reproşa altui personaj o prestaţie tv pe muzica lui Michael Jackson. Părea o replică de umplutură, ce putea fi scoasă... Dar, culmea!, un „actor politic” a... exemplificat, într-o emisiune TV şi replica a căpătat culoare, savoare şi sens pentru toţi.
Deseori ne-am întrebat oare chiar aşa au scris autorii? Ei bine, da! E oglinda vremurilor noastre?!... De multe ori am impresia că nu ne implicăm, că asistăm la propria existenţă pasivi, de undeva din afara noastră, că suntem laşi. Deocamdată râdem, putem să râde, am depăşit frica!... Dar mâine?

Bertrand Guéraud este Ministrul Agriculturii; şi încă ce ministru! Îşi cunoaşte cetăţenii, ştie care sunt nevoile lor. Este gata de cele mai mari promisiuni, pe care nu le va respecta niciodată, pentru că el este un om de... cuvânt. Are discursuri bine scrise şi păreri îndelung cumpănite... La urma urmei este un om politic destul de popular. Pe deasupra, are multe şanse să fie învestit într-un post important.
Dar în politică nu este suficient să fii neruşinat şi isteţ, ci este absolut necesar să fii creativ şi hotărât. Iar deputatul Antoine Bouladon o dovedeşte cu prisosinţă. Când acesta apare la vila de vacanţă a Ministrului Agriculturii cu un dosar albastru, situaţia pare să capete şi ea aceeaşi nuanţă. Dezvăluirea unei afaceri, „jenantă chiar şi pentru cel mai necinstit om politic” ameninţă bunul renume al lui Guéraud. Totuşi, există şi o soluţie... una inedită... Bouladon ar oferi dosarul incriminator proprietarului său, dacă ar primi în schimb opt zile de vis în compania soţiei Ministrului.
Această dilemă morală răstoarnă toată casa lui Bertrand Guéraud – reputaţia cui trebuie apărată mai întâi?

 

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Carturesti, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX, Casa de Balet si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.