Publicul este așteptat la Casa Lipatti pentru a sărbători Cultura românească, o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate, dar și împlinirea a 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, cu Audiții, Expoziții și Recitalul Extraordinar de Poezie și Muzică clasică românească.
În Salonul de Muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti vor urca pe scenă actrița Rodica Mandache, soprana Ana Maria Godoroja și pianista Andra Băcilă, studente la Academia Regală de Muzică din Londra. Poeziile românești se vor împleti cu compoziții musicale de Dinu Lipatti, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Gheorghe Scheletti, Tudor Flondor și George Grigoriu, punând în valoare bogăția culturii națonale.
Actrița Rodica Mandache s-a născut la 13 aprilie 1943, la Iaşi, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). Şi-a început activitatea profesională ca actriţă jucând pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, fostul ''Giuleşti''. Și-a afirmat talentul în zeci de roluri pe scena Teatrului Odeon, între care amintim: Domnişoara Macri cea mică în ''Trei generaţii'' de Lucia Demetrius, regia Dinu Cernescu; Blanche DuBois în ''Un tramvai numit dorinţă'' de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moaşă Spiritista în ''C.F.R. - Cometa, Copilul şi Căţelul'' după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti în ''Când Isadora dansa'' de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu; Vulpea în ''Micul Prinţ'' după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Fulg de nea în ''Aventurile lui Habarnam'' după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna în ''Livada de vişini'' de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; actor ambulant în Arden din ''Feversham dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham'', autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoş Galgoţiu; Zinaida în ''Ivan cel Groaznic'' de Bulgakov, regia Beatrice Bleonţ; Ea în ''Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult'' de Tennessee Williams, regia Răzvan Mazilu; Aristiţa Romanescu în ''Şi totuşi Eminescu'' de Ion Nicolescu, regia Tudor Mărăscu; Miţa, Didina, Ziţa, Veta, Eftimia, Zoe în ''Doamnele domnului Caragiale'' one woman show, regia Tudor Mărăscu; Kote în ''Woyzeck'' de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Ziţa în ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Alia în ''Serenadă târzie'' de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle în ''Romanţioşii'' de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmaniţa în Hotel "Zodia Gemenilor" de Valentin Munteanu, regia Tudor Mărăscu; Eleva în ''Steaua fără nume'' de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda în ''Liola'' de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia în ''Vassa Jeleznova'' de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina în ''Comedie cu olteni'' de Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais în ''Pălăria florentină'' de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu.
Conceptul evenimentului „Ziua Culturii Naționale” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a VI-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.
Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural,Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.