Iasi: Concert Clasicul Transfigurat

sâmbătă, 22 februarie
În închiderea festivalului Classix, ne vom îndrepta atenția spre două capodopere care definesc sfera muzicii de cameră. Noaptea Transfigurată de Schönberg dă naștere celei de-a doua școli vieneze iar în partea a doua, un octet format din cele două cvartete invitate în festival, bazate în Trondheim și Viena, vor da o nouă înfățișare Octetului de coarde de Felix Mendelssohn. O lucrare cu un nivel ridicat dificultate, reprezintă un tur de forță aflat la granița dintre romantism și rebeliune. Mai multe detalii

Arnold Schönberg – Noapte Transfigurată, op. 4  (1899)

Johannes Leonard Maier Rusten - vioară

Anna Adolfsson Vestad - vioară

Ole Wuttudal - violă

Marit Aspås – violoncel

Loredana Apetrei - violă

Loukia Loulaki - violoncel

Sub umbrela senzuală a unor valori estetice tabu precum amorul premarital, Noaptea Transfigurată revoluționează sfera muzicii de cameră în pragul secolului XX. 

Cu un opus strâns legat de arta poetică, Schönberg inițiază a doua școală muzicală vieneză (după Haydn, Mozart și Beethoven) prin ruperea de experiențele tradiționale, iar Classix pregătește o interpretare contemporană care va sprijini intenția  revoluționară a lucrării. 

 

Felix Mendelssohn – Octetul de coarde, op. 20 (1825)

Nadia Kalmykova - vioară

Johannes Leonard Maier Rusten – vioară

Ljuba Kalmykova - vioară

Anna Adolfsson Vestad - vioară

Loredana Apetrei - violă

Ole Wuttudal - violă

Loukia Loulaki - violoncel

Marit Aspås – violoncel

 

Compus la doar 16 ani, octetul este considerat vârful de lance al creației camerale a compozitorului german. Plin de vitalitate, forță tinerească și cu numeroase momente de virtuozitate din partea întregului ansamblu, anticipă uralele glorioase ale colaborării internaționale dintre solistii din Trondheim și Selini(le) din Viena.

 

__________

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com și în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară

 

22 februarie 2020, orele 19:00 

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași  

Strada Agatha Bârsescu nr. 18, Iași, România