Conceptul UNSEEN. CONCERT IN THE DARK invită la o experiență imersivă, în care luminile se sting, pentru a aprinde imaginația și a implica publicul într-o călătorie introspectivă, pe calea muzicii clasice. Întunericul amplifică experiența de ascultare, atenția este decuplată de la ecrane și tehnologie, fiind îndreptată integral către sunet, singura conexiune rămasă între artist și spectator.
cu:
FLORIAN MITREA
CRISTINA BOBE
SEBASTIAN FLOREA
Concertele de la Brașov au loc pe 22 și 23 octombrie 2021, de la ora 19:00, în Sala Patria a Filarmonicii Brașov.
BILETE ONLINE în rețeaua IaBilet.ro
22 Octombrie: https://bit.ly/unseenbilet_22octombrie
23 Octombrie: https://bit.ly/unseenbilet_23octombrie
ASCULȚI
Un recital solo de pian oferit de Florian Mitrea, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și la Școala Purcell pentru tineri muzicieni.
Program:
L. W. Beethoven Sonata nr. 21 în Do Major op. 53
A.Pärt Für Alina
W. A. Mozart Fantezia nr. 3 în re minor K397
F. Liszt Sonată după o lectură din Dante (Fantasia Quasi Sonata)
PRIVEȘTI
Instalația de artă contemporană Metamorface, realizată de Sebastian Florea, sound designer, despre fotografii care devin sunete și pixeli care se transformă în unde.
Lucrarea este inspirată de portretul Nefertiti al unei paciente aflate sub anestezie, într-un proces de transformare fizică, printr-o intervenție de chirurgie plastică, fotografiat de Cristina Bobe pentru expoziția Gentle Violence - Faces of Change, de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu (2016).
PARTICIPI
La o discuție cu artiștii și cu ceilalți spectatori din public, prin care este încurajată sinceritatea și confesivitatea.
UNSEEN. CONCERT IN THE DARK, inițiat și curatoriat de Cristina Bobe, propune primele concerte de muzică clasică din România, care pot fi ascultate în întuneric deplin. Experiența recitalurilor este reimaginată într-o versiune relaxată, fără presiunea etichetelor sociale și a rigorilor cu care suntem obișnuiți, având inclusiv efect terapeutic. Proiectul a fost lansat în anul 2018, fiind dezvoltat, timp de doi ani, în colaborare cu violonistul Valentin Șerban.
FLORIAN MITREA
Pianist. Descris de Martha Argerich ca fiind „un tânăr pianist extraordinar”, Florian Mitrea este dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow 2017, Saint Priest 2017, Hamamatsu 2015, München ARD 2014 și câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League. Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona 2016. De asemenea, în 2018, a câștigat Festivalul Internațional de Pian de la New York, premiu în virtutea căruia i-a fost acordat debutul la Carnegie Hall. În prezent, este profesor în cadrul Facultății de Pian a Academiei Regale de Muzică din Londra, cât și la Școala Purcell pentru tineri muzicieni. Este invitat în mod regulat să susțină cursuri de măiestrie la Tokyo și la București.
CRISTINA BOBE
Artist vizual și inovator cultural. A studiat filosofie la Universitatea București și fotografie la Universitatea Națională de Arte București. Este cunoscută pentru fotografiile sale din domeniul medical, cât și pentru ideile creative care stau la baza unor inițiative unice în spațiul cultural românesc, precum proiectul fotografic „Gentle Violence”, expus la Muzeul Național Brukenthal în două ediții („The Heart” și „Faces of Change”) - un demers de documentare și explorare artistică a intervențiilor chirurgicale pe cord deschis și a celor de chirurgie plastică; galeria „Artera” din București - un spațiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte și sănătate/corp/medicină; conceptul „Unseen”, care propune singurele concerte de muzică clasică din România, desfășurate în întuneric complet.
SEBASTIAN FLOREA
Artist electronic. Pasionat de muzica electronică, Sebastian Florea experimentează și se implică în colaborări creative interdisciplinare. În 2014 se alătură expoziției „Gentle Violence”, ediția „The Heart”, cu o lucrare sonoră care redă și interpretează atmosfera din sala de operație, cât și percepția pacientului ca spectator pasiv al propriei intervenții chirurgicale. Colaborarea cu proiectul „Gentle Violence” continuă și în 2016, pentru ediția „Faces of Change”, în cadrul căreia se alătură cu instalația audio-video „Metamorface”. Atunci când nu compune, îi place să construiască și să deconstruiască device-uri utilizate în muzica electronică.
REGULI DE ACCES ÎN SALA DE CONCERT:
• Accesul se va realiza cu o oră înainte de a începe spectacolul;
• Publicul prezent va ocupa 50% din capacitatea sălii Patria;
• Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului este obligatorie. Masca trebuie să acopere gura și nasul;
• Publicul trebuie să prezinte un act de identitate, precum și dovada oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare).
UNSEEN. CONCERT IN THE DARK este un proiect cultural organizat de Asociația SMART MED și realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov şi al Consiliului Local Brașov.
Organizator: Asociația SMART MED
Proiect finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov și Consiliului Local Brașov
Parteneri: Filarmonica Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural